Välkommen till oss på Strömfårans kennel

Motala Ström
Motala Ström

Vi som startat Strömfårans kennel heter Kjell och Karin och bor på landet utanför Ljungsbro i Östergötland. Bara några stenkast från oss rinner Motala ström som även kallas strömfåran av många lokalbor, så namnet på vår kennel kändes självklart för oss. Kenneln registrerades 2019 och vi är därmed en SKK-ansluten uppfödare. 

Djur är en stor del av vårt liv och ända sedan barnsben så har vi omgett oss av hundar, hästar, får, höns, ankor och kaniner. Taxen har alltid funnits i våra hjärtan och 2015 så tyckte vi att tiden var inne att ta hem en tax, men, eftersom vi var två som längtade så ville vi så klart ha varsin :) och så fick det bli. Efter mycket sökande och forskande så fann vi våra kärlekar i en korthårig tik från Lillsjöskogens kennel (Maja) och en långhårig tik från Örnbergets kennel (Wera). 2018 var det dags att utöka hushållet med en långhårshane och hem kom vår älskade lille Uno från RedTop`s kennel. Läs mer om våra hundar på deras egna sidor.

Vi älskar taxen för att det är en robust, tålig och intelligent hund som har mycket egen vilja. Den är lojal, trogen, kärleksfull och utrustad med en stor skopa humor, med en tax är ingen dag den andra lik. Den är fantastiskt lättlärd men går inte alltid sin husses väg (eller mattes föralldel), i alla fall inte på en gång. Kort sagt är taxen en fin kompis som man blir glad av och som gärna följer med på vad än man hittar på.

En tax är i grund och botten en jakthund/grythund och därifrån kommer många av rasens härliga egenskaper, så även om den är en alldeles underbar sällskapshund som älskar att ligga i soffan framför brasan så är det en "arbetande" ras som mår väl av att ha en arbetsuppgift, om det så är jakt, viltspår, nosework eller något annat tror vi är av mindre betydelse.

Våra taxar är djupt älskade sällskapstaxar som är med oss nästan jämt även på vår semester. De är väl meriterade på utställning och viltspår och när tiden finns så kör vi nosework och rallylydnad mest som aktivering. 

Vår ambition och strävan är att föda upp friska och sunda taxar av standardstorlek med god exteriör och härlig mentalitet. 

Därför;

-Hälsotestar vi våra hundar vilket innebär att vi ryggröntgar och ögonlyser inför avelsdebut

-Meriterar vi våra hundar på utställning som ett verktyg i aveln och för att få kunskap om deras exteriöra fördelar och brister. En tax med goda vinklar och balanserade rörelser ger större förutsättningar till en frisk rygg exempelvis och är en av anledningarna till att vi strävar efter en god exteriör

-Meriterar vi hundarna på prover (viltspår mm) för att få kunskap om hur våra hundar funkar i arbete och mentalt.

Detta gör vi för att du som köper valp av oss ska veta att vi skapat goda förutsättningar för att du ska få en så frisk och sund hund som möjligt. Vi har inga krav på dig som valpköpare att du ska fara runt på utställningar eller tycka viltspår är kul. Om du kan ge taxen ett aktivt och gott hundliv så är du rätt valpköpare för oss.


Läs mer om taxen:

Här hittar du mer om taxen som ras

Här hittar du taxens rasstandard 

Här hittar du RAS (Rasspecifik avelsstrategi för tax) 

Här på Svenska Taxklubbens hemsida hittar du mer information om rasklubben, utställningar, prov mm, mm.


Kjell Maja och Wera
Kjell Maja och Wera
Karin och Uno
Karin och Uno